رادیوگرافی های خارجی دهانی
رادیوگرافی های خارجی دهانی

رادیوگرافی خارجی دهانی به نحوی تهیه می‌شوند که نوار رادیوگرافی در خارج دهان قرار می‌گیرد و علاوه بر نشان دادن دندان‌ها، اطلاعاتی در رابطه با فک‌ها و جمجمه به دندانپزشک ارائه می‌دهد. هدف اصلی این نوع Radiography فک‌ها و جمجمه هستند.

کاربردهای رادیوگرافی خارج دهانی
  • تحت نظر داشتن رشد و پیشرفت
  • وضعیت دندانهای تحت فشار
  • بررسی رابطه بین دندان‌ها و فک ها
  • بررسی استخوان‌های صورت
  • تشخیص مشکلات احتمالی بین دندان‌ها و فک و مفصل گیجگاهی و یا دیگر استخوان‌های صورت

 رادیوگرافی خارجی دهانی نسبت به رادیوگرافی داخل دهانی جزئیات کمتری را به دندانپزشک ارائه می‌دهد؛ به همین دلیل عموماً برای تشخیص پوسیدگی و یا نواقص دندان به صورت مجزا استفاده نمی‌شوند.


1- رادیوگرافی پانورامیک Panoramic

این رادیوگرافی تمام مناطق دهان را در یک تصویر نشان می‌دهد و شامل تمام دندان‌های فک بالا و پایین می‌شود. این نوع رادیوگرافی دندان غالباً از اشعه X کمتری نسبت به رادیوگرافی داخل دهانی استفاده می‌کند. این روش برای تصویربرداری دندانهای نهفته، تشخیص تومورها و کیست‌ها بسیار پرکاربرد است.


2- رادیوگرافی سفالومتری Cephalometry

رادیوگرافی سفالومتری از یک سمت سر به منظور مشاهده رابطه دندان‌ها و فک‌ها و بررسی مشخصات فرد مورد استفاده قرار می‌گیرد. متخصصان ارتودنسی از اطلاعات سفالومتری برای تعیین بهترین نوع درمان ارتودنسی، بسته به موقعیت خاص دندان‌های بیمار استفاده می‌کنند.


3- رادیوگرافی مخروطی توموگرافی کامپیوتری Beam CT/CBCT Scanning cone

رادیوگرافی مخروطی توموگرافی تصاویر سه بعدی با کیفیت بالا از سازه های دندانی، بافتهای نرم، عصب‌ها و استخوان‌ها ارائه می‌دهد. پرتوهای این رادیوگرافی بصورت مخروطی شکل هستند. رادیوگرافی مخروطی، نسبت به سی‌تی اسکن پزشکی، از اشعه بسیار کمتری استفاده می‌کند اما نسبت به رادیوگرافی دندان دیگر، میزان خیلی بیشتری از اشعه ایکس را استفاده می‌کند.


4- سی تی اسکن استاندارد

سی تی اسکن استاندارد، معمولاً در مطب، رادیولوژی و یا بیمارستان به منظور بررسی اندازه و جایگاه قرارگیری ایمپلنت‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد


5- رادیوگرافی توموگرافی Tomography

یک لایه و یا برش خاص از دهان را نشان و باقی لایه‌ها را تار می‌کند. رادیوگرافی توموگرافی برای بررسی قسمت‌هایی است که به سختی قابل مشاهده است و یا توسط قسمت‌های دیگر بسته شده است.


6- رادیوگرافی سیالوگرافی Sialography

یکی از روش‌های دیگر که از اشعه ایکس استفاده می‌کند سیالوگرافی نام دارد. در این روش از نوعی رنگ جهت تزریق در غدد بزاقی استفاده می‌شود، تا در نوار رادیوگرافی دیده شوند (غدد بزاقی بافت‌های نرمی هستند که توسط اشعه ایکس دیده نمی‌شوند).


7- رادیوگرافی دیجیتال Digital radiography

رادیوگرافی‌های دیجیتال یکی از جدیدترین مدل‌های تصویربرداری با اشعه ایکس هستند که در این روش به جای گرفتن نوار در یک اتاق تاریک، نوار استاندارد اشعه ایکس با یک صفحه الکترونیکی صاف و یا سنسور جایگزین می‌شود.


8- ام آر آی MRI

این متد روشی است که در آن تصاویر سه بعدی‌ای از داخل دهان که شامل فک و دندان گرفته می‌شود. این روش بهترین راه بررسی بافتهای نرم است.


با اینکه در معرض قرار گرفتن اشعه‌ها در متدهایی مانند رادیوگرافی دیجیتالی کم است، با این حال هیچ کس نباید بیش از مقداری که لازم است در مقابل اشعه قرار بگیرد و همچنین باید از پیش بند محافظ سربی و حلقه‌های تیروئید، علی‌الخصوص برای زنان باردار، کودکان و زنانی که در سنین آمادگی برای بارداری هستند، استفاده کرد.

دریافت نوبت